Januari 2017

Välkommen till

Blädinge hembygdsförening

Januari: Hare

Klassisk brässerad harstek

Klassisk brässerad harstek med rotfrukt och rödvinssky

4 personer

3–4 harstekar

3 dl rödvin

2 lagerblad

10 kryddpepparkorn

1 gul lök

1 morot

2 dl viltbuljong

800 g strimlade rotfrukter

1 msk råsocker

50 g smör

2 msk maizena

salt

Bryn stekarna, löken och moroten i en järngryta eller liknande gryta med lock.

Häll i vinet och koka en minut, tillsätt sedan kryddorna och buljongen.

Brässera under lock i cirka en timme på svag värme.

Skär rotfrukterna i jämna bitar och stek dem lätt med råsocker.

När stekarna är klara sila över skyn till en kastrull och

red den med maizena utrört i lite vin eller vatten.

Skiva köttet och servera med rotfrukterna och rödvinsskyn.

Pressad mandelpotatis kan passa utmärkt till.


--------------------------------

Den svenske haren såg en norsk hare som hoppade över gränsen till Sverige:

- Varför gör du det?

- Det är älgjakt i Norge nu!

- Men du är väl ingen älg?

- Nej, men säg det till norrmännen!

---------------------------------


Hare till middag

Lycka kan vara att få sig en hare alldeles till skänks. En som redan är färdighängd, flådd, färdigstyckad och fryst. Sån tur kan man ha om det finns en jägare i bekantskapskretsen.


Harar har nog det kött som har den "vildaste" och starkaste smaken av allt vilt. De är vegetarianer och får hålla tillgodo med den föda som årstiden för tillfället erbjuder. På sommaren äter de gräs och örter. Under vintern barrträdsgrönt och bark från lövträd. Det de livnär sig på sätter sin prägel på köttet.


Oavsett vad moderna kockar och kokböcker säger så gör följande, dvs låt fryst hare tina i mjölk ett dygn. Det gör man för att mildra den fräna viltsmaken som faktiskt inte uppskattas av alla. Den kan vara mer eller mindre framträdande beroende bl.a. på djurets ålder.


Efter mjölkbadet sköljs haren och torkas av noga. Det kan också vara en fördel att marinera köttet i 1-2 dygn innan stekningen. En hare som har kommit upp i åldern kan vara både torr och seg.


Marinaden består av 4 dl vatten, 2 buljongtärningar, 2 dl rödvin, 4 msk kinesisk soja, 2 gula lökar, 1 morot och 10-15 grönpepparkorn.


Pepparkornen krossas, lök och morot skärs i bitar och alla ingredienserna får koka tillsammans under lock ca 30 minuter. Sedan får marinaden kallna innan harens styckningsdelar läggs i.


Harar har massivt muskulösa ben- och ryggmuskler. Där sitter huvuddelen av köttet. Mycket mer kött än så finns inte. Slaksidorna, frambenen och halsbiten är mest ben. De delarna kan med fördel få steka med eftersom de ger smak till skyn.


Köttet från ett djur räcker till ett skrovmål för minst 6 personer eller till flera middagar för 2 personer.


Hare tillagad på det här sättet brukar gillas även av barnen.


INGREDIENSER TILL RAGU PÅ HARE

1 hare, styckad och marinerad

½ msk salt


TILL BRYNING

smör


Bryn smör i en stekgryta, bryn harens delar runtom och salta.


TILL SPÄDNING

marinaden

ca ½ liter grädde


Späd den brynta haren med marinad och grädde.

Låt grytan koka upp och småkoka på svag värme under lock 1½ - 2 timmar.

När haren är färdigstekt och mör får den svalna något.

Köttet plockas från benen.

Skyn silas, kokas upp och används till såsen.


SÅS

6 dl sky

4 msk smör

4 msk vetemjöl

2 dl grädde

salt, peppar

vinbärsgelé


Smält smöret i en tjockbottnad panna och bryn tillsammans med mjölet.

Låt redningen fräsa på svag värme tills den fått bra färg.

Späd efterhand med kokande sky samt grädde.

Låt koka i ungefär 5 minuter.

Smaka av och justera smaken med salt, peppar och vinbärsgelé.

Lägg tillbaka köttet i såsen.

Strö över lite persilja.


TRADITIONELLA TILLBEHÖR

Kokt eller stekt potatis, kokta grönsaker, t.ex. bönor, ärtor, broccoli samt isbergssallad, inlagd eller syltad gurka, syltlök och vinbärsgelé alternativt skogsbärskompott för oss som är vuxna.


Tips! Om harköttet skärs i små bitar kan ragun även serveras på italienskt vis som pastasås tillsammans med pappardelle - den bredare varianten av tagliatelle.









Senast uppdaterad 2017-08-20