Utsidan på 2017 års almanacka pryds av
Bränneriet i Hjelmaryd.
Från husbehovsbränningens tid 1787-1855. Det gamla bränneriet i Hjelmaryd var en av Blädinges äldsta byggnader, men den revs i början av 1990-talet.
En redi Kronobergare
(kan köpas här i Kronoberg bl a på Huseby Bruk, men finns även i Stockholm hos essensespecialisten )
1 tsk angelikarot
3 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 tsk anis
3 tsk torkade enbär som du krossar i en mortel
20 cl Brännvin special ur en helflaska.
1.Häll alltsammans på en burk och låt stå under en vecka. Skaka dagligen.
2. Filtrera vätskan från kryddorna.
3. Låt stå under två veckor absolut stilla så att bottensatsen sätter sig. Häll av försiktigt så att grumset blir kvar i burken.
4. Häll tillbaka på flaskan med de återstående 55 centilitrarna.
5. Lagra (om det är möjligt).
Detta är även Leif Mannerströms favorit snaps.
Ni som skall på julkalas kan se vad resp. snaps kallas
Snapsarnas namn
1.Helan
2.Halvan
3.Tersen
4.Kvarten
5.Kvinten
6.Sexten
7.Septen ("Finsk-sexan")
8.Rivan
9.Räfflan
10.Rännan ("Repetitionen")
11.Smuttan
12.Smuttans unge
13.Lilla Manasse
14.Lilla Manasses broder
15.Femton droppar
16.Kreaturens (åter)uppståndelse
17.Absolut sista supen
18.Ett evigt liv (Den bleka dödens dryck)
Lite Brännvinshistoria:
Under århundraden har brännvinet varit inblandat i både glädje och sorg, i det friska såväl som det sjuka. Tidigt kom spriten att användas som botemedel mot allehanda sjukdomar där kryddningen bestämdes av vilken sjukdom som skulle behandlas.
Idag är det kanske färre som tror på den kryddade snapsens undergörande verkan men än är den efterfrågad inte minst till våra stora helger som jul och midsommar.
Folkdryck
Som namnet säger var brännvin från början destillerat vin. På 1400-talet introducerades brännvinet i landet, en kunskap som hämtades från tyskarna. Enligt uppgift användes brännvinet då i första hand som läkemedel och som ett mellanled vid tillverkningen av krut. På 1500-talet brändes brännvin på Kronobergs slott men det var först på 1600-talet som brännvinet på allvar blir en folkdryck i Sverige. De många krigen skapade ett behov av spriten och gav också kunskap och inspiration från främmande länder. I Ryssland kom soldater i kontakt med konsten att göra sprit av säd. På 1700-talet bidrog brännvinet till att göra potatisen populär och Eva De la Gardies försök att bränna sprit av potatis gjorde att hon blev första kvinnan att väljas in i Vetenskapsakademi
Skandal
Under 1800-talet nådde brännvinssuperiet sin höjdpunkt och det fanns gott om brännerier även i Kronoberg. Bl.a. i Hjälmaryd
Senast uppdaterad 2020-01-24
Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.